Συχνές ερωτήσεις και θέματα που απασχολούν τους νέους ιδιοκτήτες παπαγάλων

Μαρ 16, 2022

Προσαρμογή του πουλιού στο νέο του χώρο

Με το που θα παραλάβετε το πουλί βγάλτε το από το κουτί μεταφοράς και βάλτε το μέσα στο ήδη έτοιμο από τροφή νερό και παιχνίδια κλουβί του. Αφήστε το πουλί να εγκλιματιστεί να ξεκουραστεί και να συνέλθει από το στρές που του προκάλεσε το ταξίδι. Ο χρόνος της προσαρμογής ποικίλει ανάλογα με την ράτσα και το χαρακτήρα του και μπορεί να διαρκέσει από 2 – 10 μέρες. Κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, μην επιχειρείτε -αν εκείνο δεν σας επιτρέψει- να το βγάλετε από κλουβί του. Μπορείτε να του δίνετε με το χέρι, από το κάγκελο, πολλές φορές την ημέρα τροφή και φρούτα. Όταν πια το πουλί είναι έτοιμο να σας δοθεί, θα σας το δείξει.Θα έρχεται κοντά σας ή θα σας καλεί με το που σας βλέπει κοντά στο κλουβί. Τότε θα επιχειρήσετε να του δώσετε το χέρι σας για να βγεί από το κλουβί. Αυτό ήταν η αρχή έγινε…καλή συμβίωση!


Τι κλουβί χρειάζεται;

Πριν παραλάβετε τον παπαγάλο σας θα πρέπει να έχετε φροντίσει να προμηθευτείτε ένα ευρύχωρο κλουβί. (Δείτε προτεινόμενες διαστάσεις για τα μεγάλα είδη, εδώ) Η κατηγορία των μεγάλων παπαγάλων στην οποία υπάγεται ο δικός σας, απαιτεί κλουβιά μεγάλα και αντοχής. Ενδεικτικά οι διαστάσεις του κλουβιού για παπαγάλους ζακό, Αμαζονίου θα πρέπει να είναι 60x60x140 τουλάχιστον. Για μεγαλύτερα πουλιά όπως μακάο ή κακατού οι διαστάσεις θα πρέπει να είναι 90x100x170 τουλάχιστον. Το κλουβί θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο που τουλάχιστον η μία του πλευρά να εφάπτεται σε τοίχο και εάν είναι δυνατόν να είναι κοντά σε παράθυρο και ποτέ απευθείας στο πάτωμα.Απαραίτητα για την ψυχική και σωματική υγεία του παπαγάλου σας είναι και τα παιχνίδια. Βρείτε στο www.e-parrot.gr το σωστό κλουβί και  ασφαλή και οικολογικά παιχνίδια.


Τι τρώει ο παπαγάλος μου;

Κάθε είδος παπαγάλους έχει άλλες απαιτήσεις διατροφής. Πχ τα Εκλεκτούς ή και τα κοκατου χρειάζονται περισσότερα φρούτα, οι αμαζόνιοι τάσεις εύκολης παχυσαρκίας, τα λορι λόγω “κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας” δεν μπορούν να φάνε σπόρους. Για τα African grey: Υπάρχουν ισορροπημένα μείγματα σπόρων για ζακό από πολλές επώνυμες εταιρείες. Η διατροφή με μείγματα θα χρειαστεί και φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Η αναλογία σε ημερησία βάση θα πρέπει να είναι περίπου 65% σπόρους και 35% φρουτα και λαχανικά. Εναλλακτικά προτείνεται η διατροφή με πελετς που προσφέρουν ολοκληρωμένη διατροφή όμως θα χρειαστεί μεθοδικότητα και υπομονη για να “πεισετε” τον παπαγάλο σας να τα φάει. Για Macaws: Οι μακαο είναι  περισσότερο απαιτητικοί στη διατροφή του λόγω μεγέθους τους. Οι ανάγκες τους για λιπαρές τροφές είναι προφανείς Επιλέξτε ειδικά μείγματα σπόρων για macaws σε σφραγισμενες συσκευασίες από πολλές επώνυμες εταιρείες. Η διατροφή με μείγματα θα χρειαστεί και φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Η αναλογία σε ημερησία βάση θα πρέπει να είναι περίπου 75% σπόρους (συμπεριλαμβανομενων και μεγάλων σπόρων οπως αμύγδαλα, καρυδιά, κλπ) και 25% φρούτα και λαχανικά. Εναλλακτικά προτείνεται η διατροφή με πελετς που προσφέρουν ολοκληρωμένη διατροφή όμως θα χρειαστεί μεθοδικότητα και υπομονή για να ¨”πείσετε” τον παπαγάλο σας να τα φάει. Για Αμαζονίου: Οι παπαγαλοι Αμαζονίου έχουν την τάση να παχαίνουν εύκολα, γι’αυτο εαν επιλέξετε τον “δρόμο” των μειγμάτων σπόρων θα πρέπει να προμηθεύεστε ειδικά προϊόντα για το είδος. Η αναλογία σε ημερησία βάση θα πρέπει να είναι περίπου 50% σπόρους και 50% φρούτα και λαχανικά. Και σε αυτό το είδος των παπαγάλων υπάρχουν πελετς που θεωρείται οτι προσφέρουν ολοκληρωμένη διατροφή Για κοκατού: Οι παπαγάλοι κοκατου χρειάζονται  επιπλέον φρούτα απο άλλα είδη. Με ενα κάλο μείγμα σπόρων και μπόλικα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, θα έχετε καλα αποτελέσματα. Δοκιμάστε και πελετς τα οποία να είναι προσαρμοσμένα για το είδος κοκατου που έχετε. Σε κάθε περίπτωση: -Επιλέγετε επώνυμες εταιρείες τροφών και πάντα κλειστές συσκευασίες (οχι χύμα τροφές) -Αποφύγετε μείγματα σπόρων που χουν φιστίκια με τσόφλι καθώς υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει ο παπαγάλος τον μύκητα ασπέργιλο που συχνά υπάρχει  μεσα στα φιστικιά αυτά. -Καθαρίστε καλά τα δοχεία  μετά από την χρήση φρούτων ή λαχανικών. -Φροντίστε ειδικά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του παπαγαλου σας, να του έχετε μόνιμα τροφή στα δοχεία. -Προσφερετε τα φρούτα και τα λαχανικά καλά πλυμένα και χωρίς τους σπόρους τους Για την παροχή ασβεστίου, μπορείτε να δίνεται 2 φορές το μήνα αυγό μαζί με το τσόφλι του.(Πρώτα το πλένουμε και μετα το βράζουμε για παραπάνω απο 10 λεπτά) ή έτοιμη αυγοτροφή . Το νερό θα πρέπει να αλλάζει καθημερινά και αν λερωθεί, το αλλάζουμε ξανά. Στο e-parrot.gr μπορείτε να βρείτε τροφές για όλα τα είδη


parrot-shopΤι δεν πρέπει να τρώει – Απαγορευμένες τροφές

 

Προσοχή ΜΗΝ δώσετε ποτέ στον παπαγάλο σας τα παρακάτω:

  • Αβοκάντο
  • Μαϊντανό
  • Σοκολάτα
  • Καφέ
  • Αναψυκτικά
  • Αλκοόλ
  • Αλάτι
  • Chips-πατατάκια
  • Αλμυρά & ζαχαρούχα τρόφιμα
  • Κρεμμύδια
  • Σκόρδα
  • Σέλινο
  • Μανιτάρια
  • Ντομάτα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός γιαούρτι)
  • Ωμά κρέατα
  • Κουκούτσια-σπόρους φρούτων

Καθαριότητα και υγιεινή

Η καθαριότητα του κλουβιού, των αξεσουάρ αλλά και του ίδιου του παπαγάλου θα μας διασφαλίσει την υγεία του. Το κλουβί πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με έμφαση στις γωνίες όπου μαζεύεται τροφή και ακαθαρσίες. Βήματα: -Βγάζουμε το πουλί απο το κλουβί -Φτιάχνουμε  χλιαρό ξυδόνερο, (50% νερο + 50% ξύδι) ή επιλέγουμε έτοιμο απολυμαντικό -Με τη βοήθεια ενός σφουγγαριού, περνάμε ολο το κλουβί και επιμένουμε στα σημεία που υπάρχει περισσότερη ακαθαρσία. -Αφήνουμε να στεγνώσει και τοποθετούμε το πουλί στο χώρο του. * το ιδιο κάνουμε  με τα αξεσουάρ και πατήθρες του αντικαθιστώντας το σφουγγάρι με μια βούρτσα αν χρειάζεται. Για το συρτάρι απορριμάτων του κλουβιού σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε φυσικά υποστρώματα όπως ροκανίδι, ή βιοδιασπώμενα πελετς ή ακόμα και χαρτί μίας χρήσης Βρείτε υποστρώματα εδώ Προτείνουμε να χρησιμοποιείτε επώνυμα σπρέι κατά των εξωπαράσιτων  και άλλα προϊόντα υγιεινής για περαιτέρω απολύμανση του κλουβιού και του πουλιού.


Χρειάζεται να σκεπάζω το κλουβί του για να κοιμηθεί;

Εαν το κλουβί του παπαγάλους σας βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο που εχει φασαρία και φως, θα πρέπει νωρίς κάθε βράδυ να το σκεπάζετε με ένα σεντόνι έτσι ώστε να διασφαλίζει τουλάχιστον 10-12 ώρες ύπνο τη νύχτα. Σκεπάστε το κλουβί με ένα σκουρόχρωμο σεντόνι ή με ειδικό καλυμα κλουβιού Η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει ένα νευρικό και ατίθασο πουλί.


Χρειάζεται μπάνιο;

Όλα τα πουλιά έχουν ανάγκη το μπάνιο για την καθαριότητα τους αλλά και για ενα λαμπερό φτέρωμα.Δεν είναι δικαιολογία οτι “το πουλί τρομάζει και γιαυτό δεν του κάνω μπάνιο”. Ακόμα και αν στην αρχή δυσανασχετεί, στην συνεχεία θα το συνηθίσει και τελικά θα το επιζητά. Του καλοκαιρινούς μήνες η ανάγκη για μπάνιο ειναι μεγαλύτερη. Ακόμα και καθημερινά, ένα μεσημεριανό μπανάκι θα γίνει σύντομα απόλαυση για το φίλο σας. Τους χειμερινούς μήνες, χρειάζεται το μπάνιο αλλά όχι τόσο συχνά, κυρίως για να μην κρυώσει. Ετσι, επιλέγουμε μια ζεστή και ηλιόλουστη ήμερα απο νωρίς το μεσημέρι έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να στεγνώσει πριν πέσει η θερμοκρασία. Για να κάνουμε το μπάνιο χρειαζόμαστε ένα ψεκαστηράκι, στο οποίο βάζουμε χλιαρό νερό, περίπου στους 35 βαθμούς Κελσίου και ειδικά τις πρώτες φορές, δημιουργούμε “ψιλή βροχή” την οποία δεν ρίχνουμε απευθείας πάνω στο πουλί, αλλά ψεκάζουμε προς το ταβάνι και αφήνουμε πέσει απαλά. Υπάρχουν και έτοιμα σκευάσματα-σπρει μπάνιου τα οποία μπορείτε να βρείτε εδω  Μετά από κάποιες φόρες, θα παρατηρήσουμε οτι δεν θα φοβάται πια το ψεκαστηράκι, αντίθετα θα ενθουσιάζεται μόλις το βλέπει. Τότε  μπορούμε να ψεκάσουμε απευθείας προς το πουλί, πάντα με “ψιλή βροχή” αποφεύγοντας να το ψεκάζουμε στο κεφάλι. *Η έλλειψη μπάνιου ενδεχομένως να προκαλέσει με τον καιρό φαινόμενα νευρικότητας  ή και σε κάποια είδη όπως τα african grey “μαδήμα των φτερών”


Προσοχή στο τι μασουλάει

Πολύ συχνά η αγαπημένη συνήθεια των φτερωτών φίλων μας να μασουλάνε και να δοκιμάσουν με το ράμφος τους τα πάντα, μπορεί να αποβεί μοιραία. Προσοχή στα πλαστικά και στα καλώδια η σε αντικείμενα που είναι βαμμένα με τοξικά χρώματα.

 


O παπαγάλος πετάει και κουταλάει ή πέφτει, τι να κάνω;

Δυστυχώς είναι μια φάση που πρέπει να την περάσει το μικρο σας. Υπάρχει όντως κίνδυνος να τραυματιστεί αλλά αν δεν πέσει δε θα μάθει ποτέ να κάνει πτήσεις. Είναι σαν ένα παιδί που μαθαίνει ποδήλατο, θα πέσει, με ότι κίνδυνους έχει,  αλλά πρέπει να μάθει. Tip:Βοηθήστε το, καλύπτοντας παράθυρα και καθρέπτες με κουρτίνες ή πανιά

Πρέπει και πότε ξεκινάω εκμάθηση harness;

Το Harness η ζώνη πτήσης για παπαγάλο είναι ίσως η μόνη ασφαλής μέθοδος συγκράτησης του πτηνού σε εξωτερικό χώρο. Όμως πρέπει να γνωρίζετε οτι θα χρειαστεί σχετική εκπαίδευση απο μικρή ηλικία για να το “δεχτεί” ο παπαγάλος σας. Λίγες ήμερες μετά την απόκτηση και εφόσον ο παπαγάλος σας είναι σε μικρή ηλικία, μπορείτε να του το παρουσιάζετε, στη συνέχεια να του το δίνετε να παίζει μαζί του και μετά απο κάποιες ήμερες να του το τοποθετήσετε συμφωνα με τις οδηγίες. Η εκπαίδευση θα χρειαστεί σίγουρα κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα και παλι δεν είναι σίγουρο οτι θα γίνει αποδεκτό απο τον παπαγάλο σας, Αν ο παπαγάλος σας τελικά αποδεχτεί να φοράει το χάρνες θα πρέπει να του το τοποθετείτε συχνά ακόμα και αν δεν βγαίνετε έξω προκειμένου να συνεχίσει να το αποδέχεται. Αποφύγετέ άλλες μεθόδους  συγκράτησης όπως κόψιμο φτερών ή αλυσιδάκι στο πόδι.Το κοψιμο φτερών θα επηρεάσει τον παπαγάλο ψυχολογικά και το αλυσιδάκι μπορεί εύκολα να το τραυματίσει ή ακόμα και να του σπάσει το ποδι σε μια κακή στιγμή.

 


lazo

O παπαγάλος μου “σκάβει” στο κάτω μέρος του κλουβιού

Παρατηρείται κυρίως στο είδος των Αfrican Grey το φαινόμενο το νεαρό πουλί να σφηνώνει το κεφάλι του στην γωνία του κλουβιού είτε μέσα στην ταΐστρα, και να σκάβει με το ένα πόδι του επίμονα, σαν να θέλει να αποδράσει. Η κίνηση αυτή, όντως υποδηλώνει οτι ζητά να βγει έξω! Όμως δεν θα πρέπει να ανταποκριθούμε στο αίτημα, αγνοούμε ολοκληρωτικά τη δραστηριότητα αυτή για να μην γίνει συνήθεια! Σε λίγες ήμερες θα το χει ξεχάσει.

 


 

African Grey ή Ζακό

African Grey ή Ζακό

  Επιστημονική Ονομασία: P.e. erithacus – Congo African Grey Parrot (Είναι το μεγαλυτερο είδος, με την κόκκινη ουρά)                                            P.e. timneh – Timneh African Grey Parrot (Είναι το μικρότερο είδος με την ανθρακί ουρά) Μέγεθος:...

Διαβάστε Περισσότερα
Blue & Gold Macaw – Ara ararauna

Blue & Gold Macaw – Ara ararauna

Μέγεθος: 76-81cm. Μέση διάρκεια ζωής: 60+ χρόνια Προέλευση: Νότια Αμερική. Οι Blue & Gold σαν κατοικίδιο: Ευφυή και κοινωνικά, τα Blue&Gold Macaw έχουν καθιερωθεί σαν τα δημοφιλέστερα κατοικίδια απο όλα τα είδη των Μακάο. Διατροφή: Πρέπει να τρέφονται με...

Διαβάστε Περισσότερα
Macaw greenwing – Chloropterus Macaw

Macaw greenwing – Chloropterus Macaw

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο γένος της φυλής ara και εναλλακτικά ονομάζονται “πράσινο & κόκκινο μακάο” Έχουν μήκος που φτάνει το 1 μέτρο και βάρος απο 1000gr εως 1300 gr. Οι  Green-winged Macaw έχουν στο στήθος τους φτερά με έντονο κόκκινο, ενώ στα φτερά...

Διαβάστε Περισσότερα

Παπαγάλοι προς Πώληση

Eίπαν για εμάς

Επικοινωνία

Καλημεράκη 29
Iεράπετρα 
Κρήτη 72200
Τηλ: 6945600855
email:epapagaloi@gmail.com

Αριθμός Άδειας

Φανουράκης Λευτέρης
ΑΦΜ: 047260648
Αρ.Αδειας: EL92PET01
Αρ.Μητ.ΔιακΙνησης: GRRCCO91

Ωράριο εξυπηρέτησης

Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00πμ - 14.00μμ
17.00μμ - 20.30μμ
Σαββατοκυριακο:
09.00πμ - 14.00μμ

 

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν είναι διαθέσιμο. Αφήστε μία έγκυρη διεύθυνση email παρακάτω.